Najčešća pitanja

Da li ću tabletu uzeti pre ili posle jela?
Neki lekovi zahtevaju primenu pre ili posle jela zbog svog farmaceutskog oblika ili hemijskog sastava. Pri tome će se neki bolje resorbovati na prazan želudac, dok će primena drugih zahtevati pun želudac da bi se smanjila neželjena dejstva leka. Farmaceut će kod lekova za koje smatra da je to bitno, sam prilikom izdavanja napomenuti kada da se uzimaju i obrazložiti zašto je to važno.
Koji mi lek protiv bolova preporučujete?
Postoji veliki broj analgetika koji mogu da se dobiju bez recepta. Oni se mogu rangirati na osnovu jačine svog delovanja, dužini dejstva i neželjenih efekata koja prouzrokuju. Najbezbjedniji jeste paracetamol i njega prvog preporučujemo, ali je on ujedno često i nedovoljan da pacijentu ublaži bol. Stoga se često preporučuje upotreba acetilsalicilne kiseline, zatim preparata sa fiksnim kombinacijama 2 ili više analgetika i nesteroidnih antireumatika poput ibuprofena, diklofenaka i nimesulida.
Našoj bebi je potrebna dohrana, koju da odaberem?
Adaptirana mleka su dopune ishrani novorođenčeta koje su sastavom prilagođene uzrastu deteta. Ne postoji dobro ili loše adaptirano mijeko, većina su gotovo istog sastava, sa približnim kalorijskim vrednostima i količinama vitamina prisutnim u njima. Razlika je uglavnom u njihovom ukusu na koje dete navikne, pa većina dece ne prihvata promenu adaptiranog mleka. Preporuka svim roditeljima je da prilikom odabira mogu potpuno da se prepuste ličnom izboru, jer za nijednu vrstu nije dokazano da je bolja za dete ili da će dete dobiti više na težini.
Idem na put, šta da ponesem?
U "privatnoj putnoj apoteci" je uvek korisno imati tablete protiv bolova; tablete protiv mučnine u putu; tablete za spuštanje temperature; probiotske tablete za regulaciju crevne flore koja je najčešće narušena prilikom promene sredine; antialergijske tablete; kremu za kožu oštećenu opekotinama, posekotinama; flastere. Napomena da pacijenti sa hroničnim bolestima moraju da ponesu kompletnu terapiju za čitav period koji je planiran da se provede na putovanju.
Zašto ovaj lek ne mogu da dobijem na recept?
Osiguranim licima RZZO Republike Srbije dostupno je "podizanje" lekova na recept na osnovu propisane pozitivne liste lekova za čiji trošak teret snosi RZZO Republike Srbije. Lista je formirana da obuhvati osnovne lekove iz svake grupe lekova i da pri tome obezbijedi osnovne potrebe pacijenata. Za lekove koji ne pripadaju ovoj listi pacijenti moraju sami da snose trošak. Pozitivna lista lekova je svima dostupna na stranici RZZO Republike Srbije.
Šta znači A, A1,B,C i D lista lekova?
RFZO, kao državno osiguranje, donosi pravilnik o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Lista lekova se sastoji od: liste A za lekove sa ove liste utvrdjuje se participacija koju plaća pacijent u fiksnom iznosu od 50 dinara za svaku kutiju izdatog leka. liste A1 koju čine lekovi koji predstavljaju terapijsku paralelu lekovima u Listi A, za koje se utvrdjuje participacija u procentualnom odnosu od 10% do 90% od cene leka na malo. liste B koju čine lekovi koji se koriste u toku ambulantnog odnosno bolničkog lečenja liste C koju čine lekovi sa posebnim režimom liste D koju čine lekovi koji nemaju dozvolu u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji. Za lekove sa B, C i D liste RFZO obezbedjuje sredstva u punom iznosu od cene leka.
Pre sam ovaj lek mogao da dobijem na recept, kako sad ne mogu?
RZZO Republike Srbije povremeno unosi izmene u listu lekova. Te izmene mogu biti u pravcu dodavanja lekova na pozitivnu listu ili uklanjanja već postojećih sa liste. Ne postoji pravilo koliko se često promene dešavaju i većina lekova je već duži period bez izmena na listi. Zbog ovoga se može desiti da pacijent svoju terapiju više ne može da dobije preko recepta, ali i da pacijent bude upućen da je lek koji je do sada morao da plati, od sada može da podigne na recept.
Mogu li da dobijem neki "osnovni" antibiotik?
Ne. Svaki antibiotik ima svoj spektar delovanja i ne postoji neki univerzalni koji se najčešće koristi i koji će pomoći u svakom slučaju. S druge strane, pacijenti su skloni da sami započinju i prekidaju terapiju, što je jako nepovoljno za razvoj bilo koje infekcije, pa je neophodno da isključivo zdravstveni radnik određuje kada i koju antibiotsku terapiju je potrebno primeniti.
Peku me oči i jako su crvene, mogu li da dobijem neke kapi za oči?
Većina očnih preparata (kapi i masti) se ne izdaju bez lekarskog recepta. U terapiji se koriste najčešće antibiotski ili kortikosteroidni preparati ili njihove kombinacije, ali je potrebno na osnovu pregleda utvrditi da li se radi o crvenilu kao posledici alergije, infekciji oka ili mogućem prisustvu stranog tela. Tek na osnovu pravilno postavljene dijagnoze može se propisati terapija. Izuzetak su kapi sa antiseptičnim delovanjem ili kapi sa prirodnim komponentama, koje mogu da se dobiju i bez lekarske preporuke, ali mogu da reše samo neke blaže upale.
Lekar mi je propisao ovaj sedativ na recept, a ja ga moram platiti!?
Sedativi su grupa lekova čije je izdavanje strogo kontrolisano u apotekama i recept mora biti overen od strane lekara koji ga je propisao i bez istog se ne može kupiti. To ne znači da taj sedativ pripada pozitivnoj listi, ali overen recept je uslov da bi se isti mogao kupiti.
Da li osoba sa čirom na dvanaestopalacnom sme da konzumira Brufen?
Ukoliko imate čir na dvanaestopalačnom crevu ne smete uzimati lek Brufen, niti bilo koji lek iz te grupe lekova (nesteroidni antireumatici), kao ni aspirin. Ovi lekovi mogu da pogoršaju postojeće stanje I da izazovu ili pojačaju već prisutno krvarenje, što u nekim slučajevima može biti opasno po život. Zbog toga Vam savetujem da lekove ne uzimate na svoju ruku, nego da prilikom kupovine bilo kog leka u apoteci navedete da imate čir.
Da li postoji neki pouzdani lek za uklanjanje virusne bradavice na stopalu?
Verrucae plantares se nalaze na plantarnim stranama stopala, najčešće na površinama izloženim pritisku. Pojedinačno su duboko utisnute u epiderm, neravne keratotične površine, sa crnim tačkama (tromboza kapilara) i oivičene keratotočnim prstenom. Bolne su i mogu otežati kretanje. Veruke u vidu mozaika su površne, mnogobrojne, često konfluiraju u ploču i nisu bolne. (www.stetoskop.info) Potrebno je da dijagnozu postavi lekar, I da se tretman lečenja sprovodi pod kontrolom lekara. Ako je kod vas to slučaj, možda ste već I probali neki preparat. Obično se koriste kreme sa salicilnom kiselinom koje se izrađuju u apotekama I sadrže 10 do 20% salicilne kiseline, ali I preparati podophyllin-a, koji se takođe izrađuju u laboratorijama nekih apoteka. Na tržištu postoji I preparat Wartner koji se takođe preporučuje za tretiranje ovih bradavica, princip dejstva je “zamrzavanje” I možete ga sami koristiti kod kuće, uz praćenje uputstva. Wartner® zamrzava bradavicu u korenu samo jednim tretmanom nakon čega ona otpadne u roku od 10 do 14 dana, pri čemu se ispod formira nova i zdrava koža.
Razlika pojmova OTC proizvodi i parafarmaceutski proizvodi?
OTC je u prevodu “Over The Counter” ili “sa druge strane recepture”. U OTC preparate spadaju lekovi koji se mogu dobiti bez lekarskog recepta. Tu spadaju lekovi sa niskim stepenom toksičnosti, velikom terapijskom širinom, malo interakcija sa drugim lekovima, I velikom sigurnošću kod mogućnosti predoziranja. Koriste se kod dobro poznatih indikacija (prehlada, umereni bolovi…) I zato su pogodni za samolečenje. Neki od ovih preparata su I tradicionalni biljni lekovi ili homeopatski lekovi. Parafarmacija je termin koji je ranije bio u upotrebi, danas se pod tim pojmom mogu svrstati dijetetski suplementi (dodaci ishrani) I kao takvi oni ne spadaju u lekove, što je osnovna razlika između njih I OTC preparata. Razlika postoji I u vrsti procedure koja je potrebna za stavljanje ovih lekova u promet, kao I u PDV-u. U dijeteske suplemente spadaju npr. vitamini, minerali, proizvodi biljnog porekla. Ovi proizvodi se mogu kupovati bez recepta, a često su dostupni I u supermartketima I drogerijama, ne samo u apotekama.
Postoji neki prirodni antidepresiv,i kakvo je dejstvo kantariona na tom polju ?
Kantarion (Hypericum perforatum)je prirodni lek koji se pokazao efikasnim kod blage I umerene depresije, nervoze I anksioznosti. Ukoliko ga koristite samoinicijativno, treba da obratite pažnju na doziranje. Ukoliko koristite tinkturu, doziranje je 2-4ml 3x na dan, tečni ekstrakt 1-3 ml 3x na dan, a suvi ekstrakt 300-900mg, podeljeno u tri dnevne doze. Obavezno pitajte u apoteci kako se određena vrsta preparata kantariona upotrebljava. Efekat se uočava tek posle 10-14 dana (2-4 nedelje) terapije, zato ne treba očekivati rezultate u prvih nekoliko dana. Prednost mu je u tome što se mnogo bolje podnosi nego sintetski antidepresivi, ali ipak se mogu pojaviti neki neželjeni efekti, kao što su: gastrointestinalne smetnje - opstipacija, vrtoglavica, umor, suvoća usta I ponekad glavobolje. Ako koristite lekove kao što su antikoagulansi, antidepresivi, teofilin, digoksin – potrebno je izbegavati kantarion, jer kantarion stupa u interakciju sa ovim lekovima.
Koliko dugo fervex za decu moze da se koristi?
Dužina trajanja terapije ovim lekom treba da traje najduže tri dana. Lek ne treba davati deci mlađoj od 6 godina. Doziranje za decu od 6 do 10 godina je jedna kesica dva puta dnevno, a u slučaju gnojne sekrecije iz nosa, dugotrajno povišene temperature ili izostanka poboljšanja nakon tri dana primene leka, konsultujte Vašeg lekara.
Kako pusenje utice na bebu koja sise,a majka je pusac?
Pušenje kod žena koje doje može dovesti do smanjene proizvodnje mleka, kod neke dece može prouzrokovati slabost, trbušne bolove, proliv i povraćanje. Dojenje je prema tome sasvim dovoljan razlog za prestanak pušenja. Pušenje kod majkitakođe može biti razlog ranog odbijanja dojke. Postoji i opasnost od pasivnog pušenja, a rizik za dete postoji čak i kad ga majka pušač ne doji, nego koristi dohranu. Savet za Vas je da prestanete da pušite dok dojite, jer pušenje može da ugrozi zdravlje Vaše bebe.
Da li je Prilinda adekvatna zamena za Tritace?
Prilinda i Tritace imaju isti sasatva, po generičkom nazivu oba su ramipril, razlika je jedino u proizvođaču. Prema tome, Prilinda je adekvatna zamena leku Tritace.
Da li deca smeju piti preparate za mrsavljenje?
Deca u periodu rasta i razvoja ne bi trebalo da drže dijete, niti da koriste preparate za mršavljenje. Poseta lekaru (opšte prakse, pedijatra, nutricioniste ili dijetetičara) može pomoći u rešavanju problema gojaznosti kod dece, gde lekar kontroliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a nekada je potrebno i mišljenje psihologa ili lekara specijalizovanog za poremećaje u ishrani.

Zdravstvena ustanova Apoteka “Viva-Dijab” vrši izdavanje i pravljanje lekova po recepturi, promet na malo medicinskih preparata i ortopedskih pomagala, promet na malo kozmetičkih i toaletnih preparata, snabdevanje dečijom hranom i opremom i dijetetskim proizvodima, snabdevanje proizvodima biljnog porekla, vrši usluge u svrhu promocije zdravlja i prevencije od bolesti radi očuvanja i unapređenja zdravlja građana.

Apoteka “Viva-Dijab” je danas tržišni lider u maloprodaji lekova i pomoćnih lekovitih sredstava u nešem regionu, te ima najveću apotekarsku mrežu u Prijepolju, Priboju i Brodarevu. Sveobuhvatan pristup u poimanju zdravlja, kroz ne samo telesno,već i mentalno, duhovno i socijalno zdravlje, osnovna je ideja brenda Apoteka “Viva-Dijab”.

Rad u našim apotekama je organizovan prema potrebama i zahtevima stanovništva i upravo su potrebe građana inspirisale uvođenje brojnih novina. Posebna pažnja se obraća na stručnost osoblja.

Danas imamo više od 20 zaposlenih. Pored zastupljene kontinuirane edukacije zdravstvenih radnika, u našim apotekama edukuju se diplomirani farmaceuti i farmaceutski tehničari .

Rad u apoteci obavlja se u skladu sa smernicama Dobre apotekarske prakse i dostignutim standardima u apotekarskoj delatnosti. Među prvima smo podneli zahtev za sertifikaciju kao obavezan standard kvaliteta za sve naše apoteke.

 

Uskoro nove aktivnosti

FITOAROMATERAPIJA

Lečenje biljem najstariji je način pomoći kod različitih zdravstvenih poremećaja i bolesti. Fitoterapija je medicinska disciplina koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cele biljke ili delove biljaka, te njihove ekstrakte. U zemljama EU zakonski je tačno određen sastav, oznaku, oblik doziranja i upotreba pojedinih gotovih biljnih preparata na osnovu naučnih saznanja. Aromaterapija je medicinska disciplina koja koristi specijalne ekstrakte - esencijalna (eterična) ulja. Aromaterapija je sastavni deo fitoterapije stoga je danas sve uvriježeniji zajednički naziv fitoaromaterapija.

U današnje vreme fitoaromaterapija je sve više prisutna u prevenciji i lečenju mnogih tegoba. Kako bi svim zainteresovanim za fitoaromaterapijske preparate osigurala kvalitetnu savetodavnu uslugu Apoteka “Viva-Dijab” u svojim prostorima planira da organizuje fitoarmoaterapijsko savetovalište.

ŠKOLA MRŠAVLjENjA

Ishrana, pored telesne aktivnosti, ima važnu ulogu u održavanju zdravlja. Savremeni, pretežno sedelački način života, i nezdrava ishrana dovode do prekomerne telesne težine, povećanog rizika za razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema, povišenog krvnog pritiska, povišene masnoće u krvi, šećerne bolesti, nekih malignih bolesti i sl. U želji da pomogne svojim korisnicima na putu do vitke linije i očuvanja zdravlja Apoteka “Viva-Dijab” planira da otvori "Školu mršavljenja". Cilj škole je savetovanje o promeni prehrambenih navika te o odgovarajućoj primeni dodataka ishrani, a na osnovu saznanja o Vašem načinu života.

USKORO- NUTRIONISTIČKO SAVETOVALIŠTE

Od samog početka svog postojanja čovečanstvo koristi hranu kao lek. Biranje, priprema i kombinovanje namirnica direktno utiče na naše zdravlje. Na žalost, u modernom društvu pravilna ishrana postala je zanemarena. Jedemo brzo i propuštamo obroke. Ali sve više ljudi shvata ozbiljnost pravilne ishrane i traži informacije o tome, kako poboljšati svoje zdravlje uz pomoć pravilne hrane.

Potaknuti time odlučili smo se na osnivanje nutricionističkog savetovališta. Želja je našim korisnicima osigurati kvalitetne i stručne savete o očuvanju zdravlja svakodnevnom ishranom. Program savetovališta još uvek je u izradi, a o njegovom početku bićete obavešteni.

 

Odricanje od odgovornosti Apoteke "Viva-Dijab"

Web stranica www.apotekavivadijab.rs nije zamena za lekarski pregled niti lekarske konsultacije .
Informacije na stranici www.apotekavivadijab.rs ne smeju služiti za postavljanje dijagnoze.
Ukoliko posumnjate na određene simptome dogovorite lekarski pregled kod Vašeg lekara.
Ako imate bilo kakve nedoumice oko izbora preparata za samolečenje, opravdanosti ili načina korištenja pojedinog preparata posavjetujte se sa lekarom ili farmaceutom.
Ukoliko ste trudni ili dojite ili koristite neke lekove, pre izbora preparata za samolečenje posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.