Šest načina da zalečite ispucale usne

 

Kao i celokupnoj koži, zima šteti i vašim usnama – one peckaju, suše se i pucaju usled velike količine hladnog vazduha. Međutim, ne treba da očajavate. Naime, ispucale usne su jedan od beauty problema koji se najlakše rešava. Evo i kako…

Ne dišite na usta

Ne samo da ova navika može da iritira one oko vas, već ćete za posledicu imati ispucale usne. Takođe, balzam koji ste eventualno naneli na usne imaće mnogo kraće dejstvo, usled toplog vazduha koji emitujete prilikom izdisanja.

Ne ližite usne

Dermatolozi su saglasni u jednom – ispucale usne najčešće su rezultat lizanja i grickanja usana. Naravno, u pitanju je začarani krug iz kojeg nije tako lako izaći. Naime, pljuvačka isušuje vaše usne, uzorokujući novu potrebu za oblizivanjem.

Izbegavajte dugotrajne ruževe

Ovo se najviše na odnosi na dugotrajan tip tečnih ruževa, koji u sebi sadrže alkohol. Upravo je to sastojak koji najviše isušuje kožu, pa i usne.

Voda vam neće pomoći

Suprutno uvreženom mišljenju, količina vode koju popijete tokom dana nema nikakav uticaj na ispucale usne. Naime, da bi vam se usne osušile zbog nedostatka tečnosti, morali biste da je ne pijete nekoliko dana.

Balzam pre i posle jela i pića

Nakon jela i pića, obavezno na usne nanesite balzam. Naime, voda koja vam nakon obroka ili čaše vode ostaje na usnama takođe može znatno da ih isuši. Stoga je balzam dobro rešenje za njihov trenutni oporavak.

Koristite hidrirajuće preparate

Osnovna karakteristika koju treba da ima vaš balzam za usne jeste hidratacija. Bilo da je u pitanju obična grožđena mast ili neki od dekorativnih balzama, važno je i da ne sadrže mentol ili kamfor, jer ovi sastojci umeju da izazivaju peckanje na ionako ispucalim usnama.