Zanimljivo

Navike koje nam se čine bezazlenim, a utiču na gojaznost!

 

Koliko god da ste privrženi zdravom životu i fitnesu, lako možete postati lenji što se tiče pravilne ishrane, pogotovo tokom praznika…

Ko još želi i voli da odbija slatkiše sve vreme? Mi ne, to je sigurno. Ali, pošto je došla Nova godina i svi praznici su prošli, vreme je da se dignete na noge i ispravite navike koje ste stekli tokom „lenjog“ perioda.

1. Preskakanje doručka

Nije bitno ako niste osoba koja voli doručak. Naterajte se nekako, budite gladni! Jedući male, češće porcije će ubrzati vaš metabolizam. Ako čekate ručak da prvi put u toku dana prezalogajite, kladimo se da ćete pojesti mnogo više nego što treba. Preješćete se zato što je vašem telu hrana bila potrebna nekoliko sati pre nego što je vaš mozak počep da šalje signale gladi. Jednom kada stvorite naviku da započinjete dan malim doručkom, vaš mozak će početi da šalje više regularnih signala da ste gladni. Šta da jedete: ovsenu kašu bogatom proteinima, belanca, ćureća prsa, tost od celog zrna, voće. Ako nemate vremena za doručak, jedna proteinska čokoladica će biti dovoljna....

Opsirnije...

Otkriće Penicilina

 

Penicilini su grupa beta-laktamskih antibiotika koji se koriste u lečenju infekcija izazvanih bakterijama. Na dejstvo penicilina osjetljivi su prevashodno Gram-pozitivni patogeni, dok je jedan broj polusintetskih penicilina efikasan i protiv Gram-negativnih bakterija.

Prirodni penicilini su proizvod metabolizma gljivica iz roda Penicillium.

Antibakterijsko dejstvo pencilina prepoznao je Aleksandar Fleming 1928. godine, ali su u kliničku primjenu ušli tek tokom Drugog svjetskog rata.

I danas se široko upotrebljavaju, ali njihov terapijski značaj opada usjled rastuće učestalosti pojave rezistentnih spojeva.

Ljekoviti učinak pojedinih gljivica bio je poznat i veoma starim kulturama gde su biljke i pojedine plijesni korišćene u empirijskoj terapiji, odnosno najčešće za previjanje rana u sprečavanju razvitka infekcije.

Opsirnije...

Osnovne razlike izmedju prirodne i savremene medicine

 

Prirodno liječenje je način liječenja tokom kojeg čovjek pomaže svom organizmu da poveća moćne sposobnosti samoizlečenja. Prirodno liječenje je kad omogućite i dopustite organizmu da radi ono što najbolje zna da radi i bolje od bilo koje medicine, a to je da izliječi čovjeka od bilo koje bolesti. To se radi stvaranjem načina života kojim se eliminišu one stvari koje prouzrokuju bolesti - promjenom dosadašnjeg, nezdravog načina života, a uvode one stvari koje obnavljaju i liječe organizam - primjena i korišćenjem svega što je čovjeku Bog dao i što postoji u prirodi, od zdravog razuma do biljaka, vode, vazduha i sunca. Na taj način tijelo se obnavlja i liječi od svih vrsta bolesti, ne proizvodeći bilo kakve štetne posljedice.

Opsirnije...

Preporučujemo

Našim klijentima preporučujemo sledeće web portale, na kojima se mogu naći vrlo korisni saveti i uputstva, koji će koristiti vašem zdravlju, načinu i prevenciji, kao i opšte zanimljivosti iz oblasti medicine i farmacije.